07. Európai példák és hazai jó gyakorlatok a közgyűjteményekben

07. Európai példák és hazai jó gyakorlatok a közgyűjteményekben

A múzeumi hálózatosodás, kapcsolatépítés és szövetségek témakörében, nemzetközi, illetve hazai példák bemutatásával és megvitatásával telt a Vezetői menedzsment – európai példák és hazai jó gyakorlatok a közgyűjteményekben című múzeumi módszertani szakmai nap. A programot a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ az Országos Közgyűjtemények Szövetségével és az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsággal együttműködve szervezte meg. A szakmai napra 2018. június 5-én a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának Gótikus termében került sor a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú kiemelt projekt keretében a hazai múzeumi szervezetek és országos közgyűjtemények vezetőinek részvételével.

Az előadásokból és a kerekasztalbeszélgetésből álló programot dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatójának gondolatébresztő előadása vezette fel.

Az esemény meghívott külföldi előadója Björn Stenvers, az ICOM Endowment Fund igazgatója, az Amszterdami Múzeumok Szövetségének létrehozója, valamint korábbi vezetője saját példáján keresztül világította meg, hogy milyen mértékű nyitottságot és alkalmazkodóképességet vár el a jelenkor, illetve a piaci szektor a múzeumi szférától.