A KultúrBónuszról a Hands On! konferencián Frankfurtban

A KultúrBónuszról a Hands On! konferencián Frankfurtban

Tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésről a Hands In! nemzetközi múzeumi konferencia, melynek idén a  Junges Museum Frankfurt ad otthont.

Az október 22. és 26. között zajló eseményen a gyermekeknek szóló múzeumok és tudományos látogatóközpontok legfrissebb fejlesztéseiről, a múzeumi szcéne ezen szegmensét érintő új trendekről lesz szó plenáris előadásokon, interaktív és az exkluzív múzeumlátogatások alkalmával.

30 ország múzeumi szakembereivel lehet majd szakmai eszecserébe bonyolódni.

A társadalmi inklúzió kérdésével és a különböző közönségcsoportok speciális szükségleteivel és kiemelten fog foglalkozni a konferencia az All inclusive! mottó jegyében. Körbejárjuk, hogy a gyermekmúzeumok miként hasznosíthatják gyűjteményeiket a kultúrális örökséggel kapcsolatos tudás közvetítésére. A konferencia egyik célja az innovatív oktatási formák, különösen a digitális tanuláshoz köthető megoldások megvitatása.

Az ezévi konferencián a KultúrBónusz kísérleti programról tar előadást a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt múzeumi komponensének egyik munkatársa október 24-én Frankfurtban a jó gyakorlatok szekcióban “CultureBonus – How to make museums more accessible for underprivileged students?” címmel.

Az előadások három központi téma köré csoportosulnak:

Különböző látogatói csoportok és társadalmi inkúziók

A kulturális örökséget hozzáférhetőv tevő muzeális intézmények felelőssége, hogy lehetővé tegyék az ismeretszerzést a legkülönbözőbb jelenkori múzeumlátogatói csoportok (pl. interngenerációs, transzkulturális, eltérő társadalmi hátterű, különféle hátrányokkal bíró csoportok) számára. Hogyan tervezhetünk és üzemeltethetünk minél szélesebb igényeket kielégítő, valóban mindenkinek szóló,  “all-inclusive” kiállításokat és muzeális intézményeket?

Gyűjtemény alapú ismeretátadás

Hogyan tehetik a kulturális örökséget a műtárgyak felhasználásával még inkább megtapasztalhatóvá a gyermekek számára?  Hogyan válhatnak az általános múzeumlátogatókra szabott tárgyalapú kiállítások még vonzóbbá a családok és gyermekek számára?

Az ismeretátadás új formái: digitális tanulás

A múzeumok munkájára is nagy hatást gyakorol a digitális fordulat, a játékosítás és a megváltozott látogatói igények. Miként hasznosítható a digitális tanulás, mint eszköz a gyermekeknek szóló kiállítások és múzeumpedagógiai programok kidolgozásánál? A tanulás megszokott formái hogyan adaptálhatók az új szükségletekhez? Az ismeretátadás és tudásközvetítés új, formabontó kreatív módszerekről lesz szó.

 

A Children in Museums Award díjátadó ünnepségre is a frankfurti konferencia keretében kerül majd sor.

A díjra esélyes intézmények listája itt érhető el:

https://www.hands-on-international.net/award-2019/

forrás:

http://www.hands-on-international.net/conferences/conference-2019/