Joó Emese

Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft.

Budapest, Pest megye

 

2019. április 1-től a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. muzeológus, múzeumpedagógus munkatársaként feladatom a múzeumi részleg (Magyar Cirkuszművészeti Múzeum és Közép-Európai Cirkuszművészeti Kutatóközpontot és Adattár) létrehozása, működtetése, irányítása, valamint időszaki kiállítások szervezése, cirkuszpedagógiai programok módszertanának kidolgozása, foglalkozások tartása.

1992-ben etnográfus muzeológusként végeztem az ELTE BTK néprajz szakán, később elvégeztem a Szórakaténusz Játékmúzeumban a felsőfokú közművelődési és múzeumi játszóház vezetői szakképzést. 2018-ban abszolváltam az Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájában, Dr. Falus Iván professzor “A tanári személyiség és a nevelői hatás eszközei” programjában.

Szakmai pályámat 1992-ben az ELTE BTK Néprajz Tanszékén doktorandusz hallgatóként kezdtem, gyermekeim felnevelését követően 2004-ben az Európai Folklór intézetben etnográfusként folytattam. 2006-7-ben a Néprajzi Múzeumban múzeumpedagógusként, 2008-ban a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban kreatív osztályvezetőként, 2009-10-ben az Iparművészeti Múzeumban múzeumpedagógiai csoportvezetőként, 2011-19 között ismét a Néprajzi Múzeumban sajtóreferensként, múzeumpedagógusként, iskolai közösségi szolgálat koordinátorként, nemzetközi projektek és a gyermekmúzeumi fejlesztés projektvezetőjeként dolgoztam.

Mindennapi munkámban célom a tudomány jelenkorban jól hasznosítható, gyakorlatias és differenciált interpretációja, a mai hétköznapok jelenségeire érzékeny társadalomtudományi szemléletmód közvetítése, általában a társadalmi múzeumok gyűjteményeinek és kiállításainak valamennyi korosztály számára történő interaktív, életszerű hasznosítása. Különösen érdekel a múzeumi kommunikáció rendhagyó és innovatív formáinak alkalmazása, a művészetpedagógia és a szabad improvizáció, valamint a történeti és a kortárs kiállításokhoz kapcsolódó, tárgyvizsgálatra és párbeszédre épülő kreatív kulturális pedagógiai módszerek fejlesztése.

2007 óta a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ munkatársaként kiemelt feladatom, hogy múzeumi koordinátorként tájékoztassam, szakmai programokkal összefogjam és fejlesszem, szakmai kérdésekben segítsem a budapesti múzeumpedagógusokat.

Végzettség
etnográfus, közművelődési szakember, játszóházi foglalkozásvezető

Oktatói tevékenység
2009-től: ELTE PPK múzeumpedagógiai szaktanácsadó képzés, néprajz és múzeumpedagógiai módszertan elmélet és gyakorlat oktató
2012-15: Néprajzi Múzeum, Mire jó a múzeum? A drámapedagógia, mint a felfedezés új módszere a csoportos múzeumi nevelésben, képzés vezető, oktató
2015. MUSEUM for YOU kísérleti múzeumpedagógiai továbbképzés, képzés vezető, oktató
2017-től: Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, tananyag fejlesztő, oktató

Szakmai elismerés
2007. Múzeumpedagógiai Nívódíj (Babahalom a lomban. Valóban? módszertani program)
2013. Múzeumpedagógiai Nívódíj(TÁRGYAS_RAGOZÁS–>szubjektív etnográfia tanulmányi kiállítás és módszertani program)
2018. Kiváló Múzeumpedagógus Díj

Elérhetőségek

Leave a Reply