Joó Emese

Néprajzi Múzeum

Budapest, Pest megye

A Néprajzi Múzeumban múzeumpedagógusként dolgozom. 1992-ben végeztem az ELTE BTK néprajz szakán, később elvégeztem a Szórakaténusz Játékmúzeumban a felsőfokú közművelődési és múzeumi játszóház vezetői szakképzést.

Mindennapi munkámban célom a jelenkorban jól hasznosítható, életszerű néprajzi és múzeumi ismeretek átadása és tanítása, a mai hétköznapok jelenségeire érzékeny társadalomtudományi szemléletmód közvetítése, általában a társadalmi múzeumok kiállításainak középiskolás és felnőtt korosztállyal történő interaktív, gyakorlati hasznosítása. Különösen érdekel a múzeumi kommunikáció rendhagyó és innovatív formáinak alkalmazása, a drámapedagógia és az improvizáció, valamint a történeti és a kortárs kiállításokhoz kapcsolódó, tárgyvizsgálatra és párbeszédre épülő múzeumpedagógiai módszerek fejlesztése.

2007 óta a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ munkatársaként kiemelt feladatom, hogy múzeumpedagógiai szakkoordinátorként tájékoztassam, szakmai programokkal összefogjam és szakmai kérdésekben segítsem a budapesti múzeumpedagógusokat.

Végzettség
etnográfus, közművelődési szakember, játszóházi foglalkozásvezető

Oktatói tevékenység
2009-től: ELTE PPK múzeumpedagógiai szaktanácsadó képzés óraadó, néprajz és múzeumpedagógiai módszertan elmélet és gyakorlat
2012-től: Néprajzi Múzeum, Mire jó a múzeum? A drámapedagógia, mint a felfedezés új módszere a csoportos múzeumi nevelésben képzés vezető
2015. MUSEUM for YOU kísérleti múzeumpedagógiai továbbképzés

Szakmai elismerés
2007. Múzeumpedagógiai Nívódíj (Babahalom a lomban. Valóban? módszertani program)
2013. Múzeumpedagógiai Nívódíj(TÁRGYAS_RAGOZÁS–>szubjektív etnográfia tanulmányi kiállítás és módszertani program)

Click here to change this text

Elérhetőségek

Leave a Reply