Kállai Irén

Berettyó Kulturális Központ

Berettyóújfalu, Hajdú-Bihar megye

1992-ben szereztem diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, végzettségem szerint középiskolai földrajztanár és etnográfus vagyok. A diploma megszerzése óta dolgozom szülővárosom múzeumában, Berettyóújfaluban, a Bihari Múzeumban, mint néprajzos muzeológus és múzeumvezető.

A múzeum irányítása mellett jelentős civil szervezeti munkát is végzek, 1992-1993 óta alapítója és fő szervezője vagyok a Bihari Múzeum Baráti Köre civil szervezetnek és a Bihari Múzeumért Alapítványnak. Az 1993-ban megalakult kistérségi szervezetnek, a Bihari Népművészeti Egyesületnek megalakulása óta titkáraként dolgozom, koordinálom az egyesület szakmai tevékenységét. 1999 óta szervezem és vezetem az Országos Csuhéfonó Alkotótáborainkat.

Koordinátori munkám során elsődleges számomra, hogy Hajdú-Bihar megye kismúzeumainak tevékenységét, programjait szakmai és pályázatírói tapasztalatommal segítsem, s hogy ezzel is megyénk múzeumi hálózata erősödjön. Célom, hogy intézményeink a térség látogató és iskolabarát, kulturális értékek megőrző, bemutató és élményt adó helyei legyenek.

Végzettség
etnográfus, muzeológus

Oktatói tevékenység

  • felnőttképzés – Múzeumi Oktatási és Képzési Központ
    – Hálózatosodás és együttműködés az iskolán kívüli szervezett tanulásban (HIK 30)

Társadalmi tevékenység

  • Bihari Múzeum Baráti Köre ügyvezető alelnök
  • Bihari Múzeumért Alapítvány kuratóriumi tagja
  • Bihar Közösségeiért Alapítvány kuratóriumi tagja
  • Bihari Népművészeti Egyesület felügyelő bizottsági tag
  • Pulszky Társaság MME tag
  • Bihari Természetbarát Egyesület tag

Szakmai elismerés
Az Év Múzeuma 2014 szakmai elismerést a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a berettyóújfalui Bihari Múzeum vehette át.

A legtartalmasabb vendégmarasztaló programcsomag (Felfedezők az éjszakában) kategóriában a Bihari Múzeum érdemelte ki az első díjat a Múzeumok Éjszakája  „Hősök, felfedezők, újítók” elnevezésű nívódíj pályázatán.

Elérhetőségek

Leave a Reply