Múzeumvezetési és államháztartási ismeretek (MA30T)

Címlap / Képzések / Kulturális területen dolgozó szakembereknek szóló képzések / Múzeumvezetési és államháztartási ismeretek (MA30T)

 

Engedélyszám:

Időpont, helyszín:

Óraszám:

Képzési forma:

Csoportlétszám:

Kiknek ajánljuk?

Jelentkezési határidő: 2019.01.13.

 

A képzés nem akkreditált

1. hét: 2019. február 4-7.     2. hét: 2019. február 18-21.

60 óra

15 fő

múzeumvezetők, múzeumi szakalkalmazottak

A “Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001” projekt keretében kidolgozott szakmai továbbképzés ingyenesen végezhető el.
A jelentkezéseket belső elbírási folyamat során rangsoroljuk, melynek eredményéről minden jelentkezőt írásban kiértesítünk.

A képzés haszna:
A stratégiai gondolkodás, a tervezés képessége, a projekt szemlélet, illetve a múzeumi menedzser személyes és szakmai kompetenciáinak fejlesztését sokoldalúan segíti elő a képzés:

A munkaerőpiac folyamatos szűkülésével ma már nélkülözhetetlenné vált a múzeumvezetők számára mindaz a tudás, melynek segítségével a jól képzett munkaerő megszerezhető, motiválható és meg is tartható. A humán erőforrás menedzsment témakör hangsúlyos tárgyalása a képzésen ehhez kíván hozzájárulni. A vezetői személyiség fejlesztő tréning a vezetési stratégiák kialakítása mellett gyakorlati segítséget nyújt a médiában történő szerepléshez is, az egyéni vezetői kompetenciák fejlesztésén túl a csapatmunkában, az együttműködésben rejlő lehetőségek bemutatása is sor kerül.

A muzeális intézmények rendszerében megjelent filiálék és integrált intézmények irányításához szükséges újfajta szemlélet elsajátításához ad támogatást és ebben az új struktúrában rejlő lehetőségeket járja körül A muzeális intézmények ágazati irányítását bemutató előadás.

A résztvevők a képzésnek aktív részeseivé is válnak a gyakorlati műhelymunka során, a kapott tananyag alapján saját múzeumuk jogi kérdéseit elemzik esettanulmányok keretében. A változás menedzsment előadást is gyakorlat egészíti ki, hiszen mára a múzeumi szférára is igaz, hogy semmi sem állandó, csak a változás, amit megfelelő irányultsággal és eszközökkel akár a múzeum javára is lehet fordítani. A képzés ahhoz is kulcsot ad, hogy miként élhetik túl a múzeumok a fenntartásuk válságait, hogyan maradhatnak a társadalom számára nélkülözhetetlenek, milyen kompetenciákra lesz szüksége a jövő múzeumában dolgozó múzeumi szakembereknek.

A képzés az intézmény működéséhez nélkülözhetetlen olyan területeket is érint, mint az informatika vagy a marketing, a technikai részletkérdések helyett azonban szigorúan csak a vezető számára szükséges stratégiai kérdésekre fókuszálva.

Képzési tematika:
Vezetői kompetenciákat fejlesztő tréning
A múzeumi intézményrendszer Magyarországon – A múzeumi intézmények típusai, ágazati irányítás, Múzeumi küldetésnyilatkozat, stratégia és politika, Projekt szemlélet a múzeumban, Pénzügyi irányítás, HR irányítás, Változás management, Hatékony kommunikáció és marketing irányítása
A múzeumok feladatrendszere a 21. században – Fenntartható gyűjteményezés, Állományvédelem, Tudományos feldolgozás, Kiállítási stratégia és politika, Múzeumi ismeretátadás, PR, Marketing a múzeumban
Informatika a múzeumban – A digitális múzeum
A múzeum jogi környezete – Múzeumi vezetők számára nélkülözhetetlen jogszabályok
A jövő múzeuma – Kompetenciák a 21. században, Múzeumépítészet a 21. században

A képzés teljesítésének feltétele:
részvétel a tantermi órák 90%-án, a képzés végén prezentáció bemutatása

A képzés tartalmazza:

  • a képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítványt
  • az étkezést (büfé, meleg ebéd és vacsora) a képzés időtartamára
  • a szállást a résztvevők részére (kizárólag a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szolgáltatói partnerénél)
Jelentkezési határidő: 2019. január 13.
Jelentkezéshez kattintson ide!
További információ:
Németh Barbara
Telefonszám: +36 30 272 0890
E-mail: nemeth.barbara@skanzen.hu